Yakumaki foto's Alle foto's Meest bekeken Nieuwste | Inloggen

Burghers of Calais
   |
Burghers of Calais
Gerelateerd

Lambeth Bridge.jpg

The Houses of Parliament.jpg

onvermijdelijke big ben.jpg

Burghers of Calais
Burghers of Calais, geupload op 31-08-2007, 20:32 door Ben. 1847 weergaven
De Burghers of Calais vond ik wel een aardig beeld. Er zit ook een interessant verhaal aan vast.

Geschiedenis

Hoewel nog volop worstelend met de onoverkomelijke moeilijkheden bij de constructie van zijn Porte de l'Enfer, werkt de Franse beeldhouwer Auguste Rodin van 1886 tot 1888 aan een nieuwe openbare opdracht van het stadsbestuur van Calais. Het wordt Les bourgeois de Calais en de opdracht luidt: De herinnering aan een heldhaftige actie vereeuwigen.

Rodin neemt hierbij de gelegenheid te baat om het aan te knopen met de wereld van de Middeleeuwen, die hem erg fascineert. Ge´┐Żnspireerd door de Chroniques van Froissart, groepeert de meester de zes burgers, blootsvoets en in lompen, als incarnatie van het menselijke lijden, waarbij hij uitdrukking en anatomie van elk analyseert in functie van hun leeftijd en hun karakter. De suggestieve kracht, die van de groep uitgaat, is overweldigend. Het beeld is geheel in het brons.

In tegenstelling tot de huidige presentatie, was het oorspronkelijk Rodins bedoeling zijn schepping te plaatsen op een voetplaat van slechts 25 cm hoogte, zodat de burgers als het ware tussen de voetgangers op de markt zouden lopen.

Historische relevantie

Het kunstwerk beeldt op treffende wijze een fase uit de honderdjarige oorlog uit. Calais werd in 1347 door het al acht maanden durende beleg gedwongen tot overgave wegens de grote hongersnood in de stad. Zes vooraanstaande burgers hadden het plan opgevat hun leven te schenken aan de Engelse koning in ruil voor het sparen van de stad. Met niets anders gekleed dan een hemd en met de strop reeds rond hun nek trokken ze naar Edward III om hem de sleutel van de stad te bezorgen. Ontroerd door de zelfopoffering van de mannen wierp Edward's vrouw Filippina van Henegouwen zich aan de voeten van haar man en smeekte hem hun leven te sparen, wat dan ook gebeurde.

bron: wikipedia

Reageer - Post a comment


Tags: Londen 2007 Burghers of Calais

< Terug

Meer fotoalbums