Yakumaki foto's Alle foto's Meest bekeken Nieuwste | Inloggen

Milaan_2007 003.jpg
   |
Milaan_2007 003.jpg
Gerelateerd

Hotel delle nazioni

Basilica

Tempio di Apollo

07 Via dell Abbondanza.jpg
Meer
Milaan_2007 003.jpg, geupload op 09-02-2008, 19:18 door Ben. 6213 weergaven
De Dom van Milaan (Duomo Santa Maria Nascente) is een van de grootste Rooms-Katholieke kathedralen in de wereld (zie Lijst van grootste kerken) en een meesterwerk van gotische kunst. De kerk staat aan het Domplein (Piazza del Duomo) in het hart van Milaan.

De bouw startte in de 14e eeuw en werd pas in de 19e eeuw definitief voltooid. Met een lengte van 157 m en een breedte van 92 m wordt de dom in grootte alleen overtroffen door de kathedraal van Sevilla (en door de Sint-Pieter, die geen kathedraal is). De oppervlakte van de kathedraal bedraagt circa 11.700 m2. Het heeft een vieringtoren van 108,5 meter. Bekend is het vergulde beeld van de Madonnina (1774 door G. Perego).

Er zijn ongeveer 135 pinakels en meer dan 2300 beelden op de faÁade van het witte marmeren bouwwerk. De lichte, vriendelijk speelse buitenfaÁade contrasteert schril met het eerder donkere interieur van de Dom.

De bases van de zes steunberen hebben reliŽfs. Op de zuilconsoles staan beelden van apostelen en profeten. De zware bronzen deuren uit de 20e eeuw zijn met voorstellingen uit de geschiedenis van Milaan versierd.

In de apsis, het oudste deel van de Dom, zijn de drie grootste spitsboogvensters van de wereld (1390 door De Bonaventura, maaswerk Degli Organi) ingewerkt.

De kathedraal bestaat uit een vijfschepig langschip en een drieschepige zijbeuk omvat. Binnenin worden de beuken van elkaar gescheiden door enorme zuilen en die worden verlicht door de grote glas-in-loodramen. In de schatkamer van de dom ligt veel middeleeuws goud en zilver.

Opvallend zijn de vele spitsen waarmee de kerk is gekroond, 135 in totaal. Daarnaast zijn er ook veel waterspuwers en ontelbare standbeelden. Niet alleen de gotiek, maar de renaissance is terug te vinden in de bouwstijl. Typisch ook zijn de bronzen deuren, die met bas-reliŽfs versierd zijn.

Reageer - Post a comment


Tags: Milaan ItaliŽ Duomo

< Terug

Meer fotoalbums