Yakumaki foto's | Home | Alle foto's | Contact | Inloggen

Email deze foto | Verstuur deze foto als ecard | Reageer op deze foto
   |
Gerelateerd

01 Hotel delle nazioni.jpg

02 Basilica.jpg

05 Tempio di Apollo.jpg

07 Via dell Abbondanza.jpg
Meer
Bestandsnaam: Milaan_2007 003.jpg
Geplaatst: 09-02-2008, 19:18
Door: Ben (bekijk alle foto's van Ben)
Bekeken: 5515 keer
Tags: Milaan ItaliŽ Duomo
Beschrijving
De Dom van Milaan (Duomo Santa Maria Nascente) is een van de grootste Rooms-Katholieke kathedralen in de wereld (zie Lijst van grootste kerken) en een meesterwerk van gotische kunst. De kerk staat aan het Domplein (Piazza del Duomo) in het hart van Milaan.

De bouw startte in de 14e eeuw en werd pas in de 19e eeuw definitief voltooid. Met een lengte van 157 m en een breedte van 92 m wordt de dom in grootte alleen overtroffen door de kathedraal van Sevilla (en door de Sint-Pieter, die geen kathedraal is). De oppervlakte van de kathedraal bedraagt circa 11.700 m2. Het heeft een vieringtoren van 108,5 meter. Bekend is het vergulde beeld van de Madonnina (1774 door G. Perego).

Er zijn ongeveer 135 pinakels en meer dan 2300 beelden op de faÁade van het witte marmeren bouwwerk. De lichte, vriendelijk speelse buitenfaÁade contrasteert schril met het eerder donkere interieur van de Dom.

De bases van de zes steunberen hebben reliŽfs. Op de zuilconsoles staan beelden van apostelen en profeten. De zware bronzen deuren uit de 20e eeuw zijn met voorstellingen uit de geschiedenis van Milaan versierd.

In de apsis, het oudste deel van de Dom, zijn de drie grootste spitsboogvensters van de wereld (1390 door De Bonaventura, maaswerk Degli Organi) ingewerkt.

De kathedraal bestaat uit een vijfschepig langschip en een drieschepige zijbeuk omvat. Binnenin worden de beuken van elkaar gescheiden door enorme zuilen en die worden verlicht door de grote glas-in-loodramen. In de schatkamer van de dom ligt veel middeleeuws goud en zilver.

Opvallend zijn de vele spitsen waarmee de kerk is gekroond, 135 in totaal. Daarnaast zijn er ook veel waterspuwers en ontelbare standbeelden. Niet alleen de gotiek, maar de renaissance is terug te vinden in de bouwstijl. Typisch ook zijn de bronzen deuren, die met bas-reliŽfs versierd zijn.

< Terug | Reageer

Reakties
Meer fotoalbums